Топ-5 порад щодо безпечного використання криптовалютних гаманців для користувачів Trust Wallet

Топ-5 порад щодо безпечного використання криптовалютних гаманців для користувачів Trust Wallet

Безпека ваших коштів має першочергове значення для всіх криптокористувачів та інвесторів.

Безпека криптовалютного гаманця є одним із найважливіших аспектів зберігання та інвестування в криптовалюту.

У цьому посібнику ми надамо вам наші п’ять найкращих порад із захисту активів на криптовалютних гаманцях. Також ви знайдете тут додаткову інформацію, завдяки якій зможете додати ще один рівень безпеки для захисту своїх коштів.

Чому безпека настільки важлива?

Криптовалюта є бажаною здобиччю для кіберзлочинців.

Оскільки пов’язати певну транзакцію у криптовалюті з конкретною особою складно, а також враховуючи незворотність транзакцій у блокчейні, цифрові валюти стали популярною мішенню для хакерів.

За 12 років існування криптовалюти хакерам вдалося вкрасти криптоактиви на мільярди доларів.

Що це означає для вас?

Це означає, що ви повинні вжити низку заходів, щоб захистити свої криптовалютні активи.

Першим кроком до захисту ваших криптовалютних активів може стати завантаження й використання надійного гаманця, наприклад, Trust Wallet. Наступним кроком є вживання заходів безпеки, завдяки яким ви зможете захистити свої кошти від шкідливого програмного забезпечення та зловмисників, які намагатимуться обманом отримати доступ до вашого гаманця.

Безпека криптовалютного гаманця – 5 порад, яких повинні дотримуватися всі користувачі Trust Wallet

1. Створіть резервну копію свого гаманця

Першим і, мабуть, найважливішим заходом захисту гаманця, якого повинні дотримуватися всі користувачі, є створення резервної копії.

Резервне копіювання криптогаманця зазвичай передбачає запис seed фрази або фрази відновлення з 12 до 24 слів. Це також стосується і Trust Wallet!

Для користування деякими гаманцями вам потрібно буде записати десь ім’я користувача та пароль, а для користування іншими знадобиться збережений файл для відновлення доступу та пароль.

Який би спосіб відновлення доступу не застосовувався у вашому гаманці, обов’язково створіть його резервну копію!

2. Зберігайте свою фразу відновлення в надійному місці

Створення резервної копії гаманця, наприклад, за допомогою вашої фрази відновлення, є правильним рішенням. Але окрім цього ви повинні бути впевнені в надійності місця, де зберігатимете фразу відновлення.

Перш за все, ви в жодному разі не повинні зберігати свою фразу відновлення онлайн, у фотогалереї чи інших застосунках, які мають доступ до ваших фотографій, наприклад, Instagram.

Ми розуміємо, що простіше за все зберегти фразу відновлення в застосунку для нотаток або чернетці електронної пошти. Проте ви повинні розуміти, якщо будь-який із застосунків буде зламано, вважайте, що зламано і ваш гаманець, а, отже, хтось матиме доступ до ваших коштів.

По-друге, якщо ви вирішили зберігати фразу відновлення в паперовому вигляді, цей аркуш паперу не повинен зберігатися у випадковій шухляді столу.

Це повинно бути надійне місце, в ідеалі це має бути сейф, якщо він у вас є. Так ви можете не переживати, що аркуш випадково намокне, його хтось викине або просто перекладе на інше місце та ви його загубите.

Якщо ви готові максимально захистити свою фразу відновлення, ви можете вигравіювати її на металевій пластині. Її дуже важко пошкодити, а також її навряд чи хтось випадково викине, як це може статися з аркушем паперу.

3. Ніколи нікому не повідомляйте свою фразу відновлення

Коли ви вже створите резервну копію свого гаманця й знайдете надійне місце для її зберігання, наступним важливим кроком буде нікому ніколи не повідомляти фразу відновлення, навіть команді Trust Wallet. Жоден офіційний працівник вебсайту для торгівлі криптовалютами, криптогаманця, служби підтримки чи сервісного центру ніколи не запитає у вас ваші фрази відновлення, адже немає ситуацій, коли б вони могли їм знадобитися. Отже, якщо хтось просить вас надіслати цю фразу, це 100% шахрайство.

Якщо хакери отримають вашу фразу відновлення, вони зможуть створити копію вашого гаманця та зняти з нього всі кошти без вашого відома.

Щоб захистити себе від хакерів та інших зловмисників, вам потрібно знати про найпоширеніші способи, які вони використовують, щоб ошукати вас і отримати доступ до вашого гаманця.

Наприклад, хакери можуть зв’язатися з вами через особисті повідомлення в Telegram, у соціальних мережах або електронною поштою. Вони будуть видавати себе за агентів служби підтримки Trust Wallet, пропонуючи допомогу, але для цього вимагатимуть надати їм фразу відновлення гаманця. Також вони можуть казати, що вам потрібно “верифікувати” свій гаманець, і, знову ж, для цього їм потрібна буде ваша фраза відновлення. Це, звичайно, неправда й цілковите шахрайство.

Співробітники Trust Wallet ніколи не надсилатимуть вам особисті повідомлення або електронні листи з проханням надати фразу відновлення!

Підроблені профілі компаній, створені хакерами, можуть виглядати майже ідентично до справжніх, і нові користувачі, які не знають про цей метод соціальної інженерії, можуть легко стати жертвою такої підробки.

4. Перевіряйте, чи взаємодієте ви зі “справжнім” Trust Wallet.

Намагаючись обдурити користувачів Trust Wallet, кіберзлочинці створюють підроблені застосунки, вебсайти й профілі в соціальних мережах ніби-то Trust Wallet.

Ці самозванці намагатимуться отримати доступ до ваших коштів за допомогою методів фішингу або вмовляючи вас надати їм фразу відновлення.

Тому завжди перевіряйте автентичність вебсайту, застосунку й інших каналів.

5. Уникайте завантаження шкідливих файлів і не переходьте за посиланнями у фішингових електронних листах

Вам потрібно уникати переходу за посиланнями й завантаження файлів від невідомих відправників, щоб захистити себе від шкідливого програмного забезпечення, яке зловмисники використовують для викрадення криптовалюти, і спроб фішингу.

Якщо ви випадково або несвідомо перейдете за зловмисним посиланням, хакер може дистанційно викрасти дані для входу в ваш криптовалютний гаманець або викрасти приватні ключі. Дуже важливо не натискати на посилання чи файли, надіслані від невідомих відправників.

Для того, щоб виявляти всі спроби отримати доступ до вашого гаманця за допомогою шкідливого програмного забезпечення, рекомендуємо встановити антивірусне програмне забезпечення й програмне забезпечення для захисту від шкідливого програмного забезпечення.

Залишайтеся пильними, тому що ніщо не є безпечним на 100%

У нещодавній публікації в блозі генеральний директор Binance Чангпенг Чжао заявив, що, попри всі заходи безпеки, які впроваджують криптокомпанії для захисту користувачів, ніщо не є безпечним на 100%.

І він має рацію.

Шкідливе програмне забезпечення, спроби соціальної інженерії й випадкова втрата доступу до активів – це загрози, які, на жаль, нікуди не зникнуть.

Окрім наших основних порад щодо захисту вашого гаманця, ми також радимо вам:

  1. Ніколи не використовувати незахищений відкритий Wi-Fi. Якщо ви працюєте в кав’ярні або вам потрібно під’єднатися до Wi-Fi готелю, щоб здійснити транзакцію у bitcoin, переконайтеся, що ви ввімкнули VPN для шифрування трафіку. Якщо ви не використовуватимете VPN, хакери матимуть можливість переглядати весь ваш трафік, зокрема імена користувачів і паролі, які ви вводите для входу у свій акаунт біржі.
  2. Для здійснення транзакцій у криптовалюті використовуйте лише “чистий” пристрій. Для обробки криптовалютних транзакцій на новому пристрої або пристрої, яким ви давно не користувалися, запустіть перевірку на наявність вірусів і шкідливого програмного забезпечення.
  3. Слідкуйте за оновленнями програмного забезпечення. Хоча оновлення ОС, наприклад, можуть дещо дратувати, вони усувають уразливості безпеки, роблячи ваш смартфон більш захищеним. Мобільні застосунки гаманців також постійно потрібно оновлювати. Оновлення виходять регулярно для того, щоб ваші застосунки були сумісними з останніми версіями оновлень ОС.
  4. Не використовуйте верифікацію за допомогою SMS. Якщо до цього моменту саме цей спосіб ви використовували для захисту свого акаунту, перестаньте це робити прямо зараз. Заміна SIM-карти стала дуже популярним (і ефективним) способом крадіжки криптовалюти. Тому для двофакторної автентифікації (2FA) доцільно замість цього використовувати на біржах такі програми автентифікації, як Authy і Google Authenticator.
  5. Попіклуйтеся і про фізичний захист своїх гаманців. Використовуйте надійний пароль для блокування телефону. Те саме стосується вашого ноутбука, якщо ви використовуєте декстопну версію гаманця для зберігання, переказів чи отримання криптовалюти.

Хоча вам потрібно бути пильним, захищаючи свій криптогаманець від загроз, завантаживши Trust Wallet, ви вже можете бути впевнені, що зберігаєте свої криптовалютні активи в одному з найбезпечніших криптогаманців у світі.

Не пропускайте найсвіжіші оновлення Trust Wallet!
Посилання на наші канали: