Як надіслати в стейкінг токени Cosmos (ATOM) у Trust Wallet

Blog_stake

Що таке Cosmos і токен ATOM?

Cosmos – це мережа незалежних блокчейнів, з’єднаних через Cosmos Hub, блокчейн з механізмом консенсусу Proof of Stake (PoS) на базі Tendermint, протоколу консенсусу Byzantine Fault Tolerance (BFT).

ATOM – це нативний і єдиний токен для стейкінгу Cosmos Hub. Завдяки токенам ATOM користувачі отримують право брати участь у консенсусі (голосувати, здійснювати валідацію або делегувати) для Hub і отримувати в обмін винагороди за блокування ATOM і комісію за транзакції в мережі.

Що таке делегування?

Валідатори Cosmos Hub беруть участь у досягненні консенсусу шляхом трансляції криптографічних підписів або голосів для фіксації блоків. Tendermint потребує фіксованого відомого набору валідаторів, де кожен валідатор ідентифікується своїм публічним ключем. Валідатори намагаються досягти консенсусу по одному блоку за раз, де один блок – це список транзакцій.

Делегування – це коли ви прив’язуєте свої токени до валідатора й отримуєте винагороду від нього. Винагороди за блоки виплачуються валідаторам і делегаторам у щойно випущених (інфляційних) токенах ATOM як стимул для стейкінгу.

Щоб уникнути плутанини з термінологією, процес делегування називається стейкінгом, оскільки це загальновизнаний термін для більшості користувачів.

image

Нагадування!

Коли ви здійснюєте стейкінг своїх токенів, винагороди генеруватимуться автоматично. Після викупу токенів зі стейкінгу, вони залишатимуться заблокованими ще 21 день. Протягом цього періоду ви вже не отримуватимете винагороди і поки не зможете переміщати токени.

Як розраховуються винагороди?

Нові токени ATOM створюються в кожному блоці та розподіляються між валідаторами та делегаторами, які беруть участь у процесі досягнення консенсусу. Це створює стимул для власників токенів ATOM не просто пасивно зберігати свої токени в гаманцях, а й піддавати їх ризику, щоб захистити мережу. Кількість нових токенів ATOM, створених на блок, не є фіксованою та залежить від відсотка запасу токенів, який використовується в мережі.

Ви можете дізнатися, які винагороди можете отримувати через калькулятор винагород за стейкінг ATOM.

Як надіслати в стейкінг токени ATOM у Trust Wallet

Крок 1. Підготовка токенів Cosmos

Купіть токени ATOM на біржах і депонуйте їх у свій гаманець Cosmos. Відкрийте гаманець, щоб переконатися, що ваш баланс відображається правильно. Або на головному екрані гаманця перейдіть на вкладку [Фінанси], щоб побачити всі доступні токени, які можна надіслати в стейкінг у вашому застосунку Trust Wallet. Ви побачите в переліку Cosmos (ATOM), торкніться його, щоб перейти безпосередньо до гаманця Cosmos.

image

image

Порада!

Якщо ви не бачите ATOM у своєму гаманці, торкніться значка “+” у верхньому правому куті та знайдіть ATOM, а потім скористайтеся перемикачем, щоб додати токен.

Крок 2. Перейдіть у меню [Стейкінг]

Щоб перейти в меню [Стейкінг], торкніться кнопки [Більше]. Тут ви побачите такі функції:

  • Дані про стейкінг. Тут ви можете переглянути більше інформації про стейкінг Cosmos і актуальний статус монет у стейкінгу.
  • Стейкінг. Тут ви побачите початковий екран меню стейкінгу.
  • Викуп зі стейкінгу. Тут ви зможете забрати свої монети зі стейкінгу, якщо більше не хочете отримувати винагороди.
  • Отримати винагороди. Ви можете отримувати винагороди за стейкінг.

image

Щоб почати стейкінг, торкніться кнопки [Стейкінг].

Крок 3. Вибір валідатора

Введіть суму токенів, яку ви хочете надіслати в стейкінг, або торкніться [Макс], щоб надіслати в стейкінг усі токени. Мінімальна сума становить 0,01 АТОМ. Окрім суми, надісланої в стейкінг, у вас повинна бути ще якась кількість токенів на оплату комісій, яка складатиме щонайменше 0,001 ATOM. Виберіть валідатора, а потім торкніться [Далі].

image

image

Попередження!

Перш ніж продовжити, зверніть увагу на таке:

  1. Ваші токени ATOM буде заблоковано, і ви почнете отримувати винагороди.
  2. Ви можете забрати токени зі стейкінгу в будь-який момент, але сам процес займає 21 день.
  3. Ви зможете переказувати/переміщувати свої токени ATOM лише після завершення цього процесу.

Крок 4. Надсилання транзакції в мережу

Перегляньте деталі транзакції. Коли будете готові продовжити, торкніться [Надіслати].

Ви автоматично повернетеся до екрану гаманця ATOM. Поки мережа підтверджує транзакцію, з’явиться повідомлення [В обробці].

image

image

Крок 5. Підтвердження транзакції

Після завершення процесу надсилання токенів у стейкінг, ви можете перевірити результати, торкнувшись [Більше], а потім – [Деталі стейкінгу]. Вітаємо, тепер ви здійснюєте стейкінг своїх токенів ATOM.

image

image

Як перевірити провідник блокчейну Cosmos

Ви також можете переглянути свій статус стейкінгу, перейшовши до цього провідника: https://www.mintscan.io. У ньому виконайте пошук за своєю адресою ATOM.

image

Не пропускайте найсвіжіші оновлення Trust Wallet!
Посилання на наші канали: