Kendi Kendine Emanet Nedir ve Kripto Yatırımcıları İçin Neden Gereklidir?

Ne Anahtarlarınız, Ne de Coinleriniz!

Kripto paraya yatırım yapmak söz konusu olduğunda, düşünülmesi gereken en önemli şeylerden biri coinlerinizi veya tokenlerinizi nasıl saklayacağınızdır. Kripto varlıklarınızı saklamak için, emanete dayalı olan ve emanete dayalı olmayan cüzdanlar arasında bir seçim yapabilirsiniz. Başka bir deyişle, kriptonuzun bir üçüncü taraf emanetinde olmasını seçebilir veya dijital varlıklarınızı kendi velayetinizde tutarak kendi kendinize emanet edebilirsiniz.

Kendi kendine emanetin ne olduğunu ve kripto yatırımcıları için neden bu kadar önemli olduğunu öğrenmek için okumaya devam edin.

Kendini Kendine Emanet tam olarak nedir?

Kriptoda kendi kendine emanet, kripto varlıklarınızın özel anahtarlarını üçüncü bir tarafa emanet etmek yerine kendi velayetinizde tutmanız anlamına gelir. Coin ve tokenlarını kendi kendine emanet eden kripto yatırımcıları, fonları üzerinde tam kontrole sahiptir.

Dijital varlıklarınızı kendi kendinize emanet ettiğinizde, kripto cüzdanınızın güvenliğini sağlamaktan siz sorumlu olursunuz. Bu, özel anahtarlarınızı korumak için ekstra önlemler almanız ve anahtarlarınızı kimseyle paylaşmama konusunda dikkatli olmanız anlamına gelir. Sizin tarafınızdan daha fazla efor gerektirse de, kendi kendine emanet, fonlarınıza yalnızca sizin erişebileceğinizi bilmenin huzurunu verir.

Gelişmiş güvenliğe ek olarak, kendi kendine emanet, kripto varlıklarınız üzerinde tam kontrole sahip olmanızı sağlar. Tam tersini deneyerek coin ve tokenlerinizi bir merkezi borsaya veya bir emanete dayalı cüzdana emanet ettiğinizde, temel olarak fonlarınızın kontrolünü başka bir tarafa bırakmış olursunuz.

Borsa veya emanete dayalı cüzdan sağlayıcısı saldırıya uğrarsa veya iflas ederse, paranızı geri almak için yapabileceğiniz çok az şey vardır. Ancak, kriptonuzu kendi kendinize emanet etmeniz durumunda, izniniz olmadan hiç kimsenin fonlarınıza dokunamayacağını bilerek içiniz rahat olabilir.

Kendi Kendine Emanet Neden Şimdi Her Zamankinden Daha Fazla Önem Arz Etmektedir?

Merkezi kripto para borsaları, kripto alım satımı yapmak için tercih edilen platformlar olarak ortaya çıktı. Ancak son olaylarda gördüğümüz gibi, çevrimiçi alım satım platformları, kullanıcı fonlarının kaybına yol açabilecek siber saldırılara, operasyonel hatalara ve iflaslara karşı savunmasız olabilirler.

FTX iflas skandalı, kripto para endüstrisi için bir uyandırma ikazıydı. En büyük ve tanınmış borsaların bile yukarda bahsedilen durumlardan muaf olmadığını gösterdi.

Bu olay aynı zamanda kripto para yatırımcıları için kendi kendine emanetin öneminin altını çiziyor. Yatırımcılar, kripto parayı Trust Wallet gibi kişisel, emanete dayalı olmayan cüzdanlarda tutarak dolandırıcılık veya hırsızlık nedeniyle fon kaybetme riskinden kaçınabilir.

Ayrıca, kendi kendine emanet ile yatırımcılar, dijital varlıkları üzerinde tam kontrole sahip olur ve ihtiyaç duyduklarında fonlarının her zaman erişimlerine açık olmasını sağlayabilirler.

Kendi Kendine Emanetin Esasları

Kendine kendine emanet söz konusu olduğunda, iki temel husus vardır. Öncelikle, kripto varlıklarınızı emanete dayalı olmayan bir cüzdanda saklamanız ve ikinci olarak, cüzdanınızı güvenli bir şekilde yedeklediğinizden emin olmanız gerekir.

Emanete dayalı olmayan bir cüzdan kullanın

Emanete dayalı olmayan bir cüzdan (örn. Trust Wallet), kullanıcının özel anahtarlarını tuttuğu bir cüzdandır. Emanete dayalı bir cüzdan ise özel anahtarların bir borsa gibi üçüncü taraflarca tutulduğu cüzdandır. Sahip olabileceğiniz iki ana emanete dayalı olmayan cüzdan türü vardır: sıcak cüzdan ve soğuk cüzdan.

Sıcak Cüzdanlar

Sıcak cüzdanlar (veya yazılım cüzdanları), internete bağlı kripto cüzdanlarıdır. Çoğu sıcak cüzdan, bilgisayarınıza ya da mobil cihazınıza indirip yüklediğiniz programlardır.

Muhtemelen en popüler emanete dayalı olmayan sıcak cüzdan, hem mobil cihazınızda hem de masaüstünüzde kullanabileceğiniz Trust Wallet’tır.

Henüz Trust Wallet’ınız yok mu…? Buradan Trust Wallet’ı mobil cihazınıza indirin! :calling: Buradan Trust Wallet’ı masaüstüne indirin!

Bu tür cüzdanlar, her yerden fonlarınıza erişmenize izin verdiği için kullanışlıdır. Ayrıca, sıcak cüzdanlar birden fazla kripto varlığını tutabilme, merkeziyetsiz uygulamalara erişme ve doğrudan cüzdan içinde merkeziyetsiz bir şekilde işlem yapma gibi özellikleriyle genellikle donanım cüzdanlarından daha fazla özelliğe sahiptir. Ancak, internete bağlı oldukları için donanım cüzdanlarından biraz daha az güvenli kabul edilirler.

Soğuk Cüzdanlar

Soğuk cüzdanlar, internete bağlı olmayan çevrimdışı kripto cüzdanlarıdır. Bu nedenle genellikle daha güvenli kabul edilirler.

Ancak, soğuk cüzdanlar daha az kullanışlıdır çünkü fonlarınıza o kadar kolay erişemezsiniz. Ayrıca, dApp’lere kolay erişim sunmazlar ve genellikle NFT gibi farklı varlıkları depolamanıza izin vermezler.

En popüler soğuk depolama seçeneği, genellikle USB çubuğu görünümlü bir cihaz şeklinde kullanılan bir donanım cüzdanıdır. Bu cihaz, özel anahtarlarınızı saklar ve cihazın içinden yalnızca imzalı işlemlerin gönderilmesine izin verir.

Diğer soğuk depolama türü, üzerinde genel ve özel anahtarlarınızın yazılı olduğu basit bir kağıt parçası olan kağıt cüzdandır. Kağıt cüzdanlar, düzgün bir şekilde (örn. yanmaz bir kasada) saklanırsa güvenlidir, ancak çok kullanışsızdır ve fiziksel hasara karşı hassastırlar.

Cüzdanınızı güvenli bir biçimde yedekleyin

Kriptonuzu kendi kendinize emanet ettiğinizde, özel anahtarlarınızı güvende ve emniyette tutmaktan siz sorumlu olursunuz. Bu, anahtarlarınızın kaybolmaması ya da çalınmaması için önlem almanız gerektiği anlamına gelir. Bu nedenle, cüzdanınızı yedeklemeniz gerekmektedir.

Cüzdanınızı yedeklemek, yalnızca birkaç dakika içinde yapabileceğiniz basit bir işlemdir. Genellikle, telefonunuzun, bilgisayarınızın veya donanım cihazınızın hasar görmesi durumunda cüzdanınıza yeniden erişim sağlamak için kullanabileceğiniz 12 veya 24 kelimelik bir kurtarma cümlesi oluşturmayı içerir.

Cüzdan kurtarma cümlenizi güvenli bir yerde saklamanız ve asla bilgisayarınızda veya bulutta bulundurmamanız önemlidir. Ek olarak, fiziksel yedeğinizi birden fazla konumda saklamayı değerlendirmelisiniz. Böylece bir yedek kaybolur veya hasar görürse, cüzdanınızı geri yüklemek için kullanılabilecek alternatifleriniz olur.

Cüzdanınızın bir yedeğini oluşturmak için zaman ayırarak, varlıklarınızın güvende olduğunu bilmenin rahatlığını yaşayabilirsiniz.

Trust Wallet ile Kriptolarımı Nasıl Kendi Kendime Emanet Ederim?

Trust Wallet, akıllı telefonunuzda ve masaüstü tarayıcınızda 8 milyondan fazla dijital para birimini ve tokenı güvenli bir şekilde saklamanıza olanak tanıyan, önde gelen emanete dayalı olmayan kripto cüzdandır. Hem iOS hem de Android cihazlarda kullanılabilir.

  • Trust Wallet’ı kullanarak kriptolarınızı kendi kendinize emanet etmek için önce uygulamayı indirmeniz gerekir.
  • Yükledikten sonra Trust Wallet uygulamasını açın ve “Yeni Cüzdan Oluştur” öğesini seçin.
  • Daha sonra, not etmeniz ve güvenli bir yerde güvenli bir şekilde saklamanız gereken cüzdan kurtarma cümleniz gösterilecektir.
  • Son adım, kendi kendinize emanet etmek istediğiniz coin veya tokeni seçmek ve kriptonuzu borsa veya emanete dayalı olan cüzdandan yeni Trust Wallet adresinize göndermektir.
  • Artık kripto paranızı üçüncü bir tarafa güvenmeden tutabilir, alabilir ve gönderebilirsiniz.

Kendi kendine emanet, kripto yatırımcıları için yapbozun önemli bir parçasıdır. Merkezi borsaların, fonlarınızın kaybına yol açabilecek hack’lere ve iflaslara eğilimli olduğu kanıtlanmıştır. Bu nedenle, kripto varlıklarınızı güvende tutmak için kendi kendinize emanet ettiğinizden emin olun!

En son güncellemeler için resmi twitter hesabımız @TrustWalletTRK ve resmi TG kanalı Telegram: Contact @trustwallet_tr üzerinden bizi takip edin.

1 Like