Kötü amaçlı DApp'leri nasıl tespit ederim?

header

Dolandırılmayın!

Değerli varlıklarınızı korumak için ne çeşit kötü amaçlı DApp’ler olduğunu öğrenin.

İçindekiler:


Sahte DeFi likidite madenciliği

Kötü niyetli kişiler, “olası” kurbanlarını “yatırım yapmaya” ikna etmek üzere özel mesajlar gönderir.

image

Görsel kaynağı Sophos: https://news.sophos.com/en-us/2022/05/17/liquidity-mining-scams-add-another-layer-to-cryptocurrency-crime/ 5

DApp’i açarsanız, gördüğünüz şeyin gerçek olduğuna dair sizi kandırabilmeleri için size sözgelimi “maden havuzu” verileri sunulur.

image

Kötü amaçlı DApp ile işlem yaparsanız, dolandırıcının cüzdanına veya akıllı sözleşmesine sınırsız sayıda token (genellikle USDT, USDC, BUSD, DAI) onayı vermek üzeresiniz demektir.

image

Bu işlemi onaylarsanız, dolandırıcı her an tokenlarınızı alabilir. Bu nedenle, kurbanların neden durduk yere tokenlarının kaybolduğu konusunda kafası karışır.

Sözde “müşteri destekleri” ile iletişime geçilmesi önerilmez; “hesabınızın” “kilidini açmak/tekrar açmak” için sizden daha fazlasını isteyeceklerdir. Onlara hiçbir zaman hiçbir şey göndermeyin!

image

Görsel bir kurban tarafından sağlanmıştır

FBI (İnternet Suçları Şikayet Merkezi [IC3]) de bu tür dolandırıcılıklarla ilgili bir uyarı yayınlamıştır: Internet Crime Complaint Center (IC3) | Scammers Target and Exploit Owners of Cryptocurrencies in Liquidity Mining Scam

Sahte AI alım satımı/arbitraj/borç verme

Yukarıdakine benzer şekilde, kötü niyetli kişiler yine “olası” kurbanlara ulaşır.

Bu kötü amaçlı DApp’te, AI alım satımı/arbitraj/borç verme yöntemleri sayesinde getiri elde edeceğiniz vaadinde bulunurlar.

fake-trading

Tıpkı az önce bahsedilen dolandırıcılıkta olduğu gibi burada da tokenlarınız için onay almak isterler. Bu nedenle bunu asla onaylamayın ve dolandırıcılık sitesiyle etkileşimi durdurun!

Cüzdan boşaltmak için sahte NFT üretimi/airdrop’u

Aşağıdaki örnekte olduğu gibi Twitter’da rastgele bir şekilde etiketlendiniz mi?

image

Ya da belki de en sevdiğiniz Discord sunucunuz yada Twitter/Instagram adresiniz aniden bir NFT üretme bağlantısı yayınladı mı?

ato-wallet-drainer

Dikkatli olun ve FOMO’nun sizi ele geçirmesine izin vermeyin! Cüzdan boşaltıcılar, bir kurbanın tokenlarını ve NFT’lerini çalmada başarılıdır (bu nedenle “boşaltıcı” olarak adlandırılırlar).

İmzalamayın:

  • token ve NFT onayı
    token-and-nft-approval
  • okunamayan imza
    image
  • (NFT’nizi meşru bir şekilde OpenSea’de satmaya çalışmadığınız sürece) OpenSea Seaport imzası
    image

Daha önceden kötü niyetli işlemlere imza attıysam ya da bu işlemleri onayladıysam ne yapmalıyım?

Hemen token ve NFT onayını iptal edin

NFT listelemelerini/tekliflerini geçersizleştirmek için sayacı/nonce’u artırmak

En son güncellemeler için resmi twitter hesabımız @TrustWalletTRK ve resmi TG kanalı Telegram: Contact @trustwallet_tr üzerinden bizi takip edin.