Як надіслати в стейкінг токени Solana (SOL) за допомогою Trust Wallet

Тепер у застосунку Trust Wallet можна здійснювати стейкінг токенів Solana й отримувати винагороди безпосередньо у своєму мобільному гаманці. Тобто тепер стейкінг став зручнішим і безпечнішим.

Trust Wallet підтримує 64 різні блокчейни й понад 3 мільйони цифрових активів. Це універсальний інструмент для зберігання, стейкінгу та використання улюблених криптовалют і NFT.

Ще не маєте Trust Wallet…? :arrow_right: [Завантажте звідси!]

Чому здійснювати стейкінг Solana зручно саме у Trust Wallet?

  • Оскільки Trust Wallet – це мультичейн-гаманець, то в ньому простіше визначити найвищий APY% серед різних мереж і валідаторів, надіслати в стейкінг монети кількома клацаннями миші й переглянути одразу ж винагороди за стейкінг різних токенів, і все це в одному місці.
  • Завдяки нативному стейкінгу токенів Solana ви можете уникнути комісій, які ви бачите в інших гаманцях, оскільки в багатьох із них використовуються зовнішні протоколи або смартконтракти.
  • Якщо токени Solana вже є на вашому гаманці, то ви можете почати здійснювати стейкінг за 3 прості кроки.

Токен Solana

SOL – це токен управління Solana. Solana – це публічний блокчейн із відкритим кодом, який підтримує смартконтракти, зокрема невзаємозамінні токени (NFT) і різноманітні децентралізовані програми (dApp). Команда проєкту стверджує, що в їхньому блокчейні транзакції здійснюються набагато швидше, при цьому витрати на ці транзакції нижчі, якщо порівнювати Solana з його основним конкурентом, Ethereum.

Токен SOL має два основні варіанти використання:

  • Стейкінг на користь валідаторів
  • Оплата комісій, які використовуються для роботи смартконтрактів і здійснення інших транзакцій

Solana працює на основі протоколу proof-of-stake (PoS), а також інновації Solana для обліку часу під назвою proof-of-history (PoH). Proof-of-stake відрізняється від proof-of-work (який покладається на розв’язання майнерами криптографічних складних задач для майнінгу блоків); у proof-of-stake використовується делегування коштів валідаторам, щоб визначити, який валідатор має пропонувати нові блоки. Proof-of-history – це метод доказу того, що транзакція відбувається у правильній послідовності й знайдена правильним “лідером”.


Про стейкінг Solana

Відмова від відповідальності!

Зверніть увагу, що зі стейкінгом токенів теж пов’язані певні ризики.

Прочитайте статтю “Ризики, пов’язані зі стейкінгом”, щоб дізнатися більше.

Власники SOL можуть надіслати в стейкінг свої токени SOL на користь валідаторів. Щоб взяти участь у стейкінгу, вам необхідно мати SOL на гаманці. Мінімальна сума для стейкінгу – 0,01 SOL. Вам знадобляться додаткові токени для оплати комісії за використання мережі.

У Trust Wallet запропоновані валідатори з найвищими APY. Для пошуку валідатора ви можете скористатися фільтром за допомогою інструмента вибору.

Будь-який валідатор Sol може подати запит, щоб стати валідатором у Trust Wallet. У застосунку є Github, де ви можете надіслати свій запит. Вам потрібно буде сплатити невелику комісію (700 TWT), яка потім буде спалена.


Що таке епоха SOL і як вона впливає на стейкінг?

Надсилання й викуп монет SOL зі стейкінгу відбувається в кінці поточної епохи, тобто приблизно кожні 3 дні. Отже, коли здійснюватимете стейкінг, візьміть до уваги, що ваші кошти будуть заблоковані щонайменше на 6 днів.

Ви почнете заробляти SOL лише тоді, коли настане наступна епоха, тобто якщо ви надішлете токени SOL у стейкінг на початку однієї епохи, ви можете почати заробляти APY, запропонований вибраним валідатором, лише через 3 дні.

Ваші винагороди за стейкінг нараховуватимуться на ваш основний баланс SOL у стейкінгу на початку наступної епохи (це означає, що ваші винагороди також надсилатимуться в стейкінг, тобто використовується система складних відсотків).

Щоб побачити свої перші винагороди за стейкінг на вашому балансі, знадобиться щонайбільше 6 днів.

Викуп монет зі стейкінгу, як і надсилання, також буде завершено в наступну епоху. Отже, якщо ви отримували винагороди за стейкінг SOL, ви зможете скористатися своїми токенами через 3 дні.

Нагадування:

Після того, як токени SOL будуть надіслані в стейкінг, вони будуть заблоковані для вибраного вами валідатора до наступної епохи. Щоб забрати токени SOL зі стейкінгу знадобиться до 3 днів. Переказувати токени, поки вони знаходяться в стейкінгу, ви не зможете.

Механізм використання епох може бути особливо корисним для людей, які здійснюють стейкінг своїх токенів SOL, але потім хочуть викупити свої монети зі стейкінгу до настання першої епохи.

Якщо користувач вирішить це зробити, його токени SOL не будуть заморожені й він/вона зможе одразу їх зняти (але, звичайно, жодні винагороди протягом цього періоду нараховуватимуться не будуть).

Trust Wallet розробив вбудований календар епох, який можна переглядати в застосунку. Так ви зможете відстежувати приблизний час до наступної епохи з похибкою в кілька годин.

Solana має власний календар, його ви можете переглянути за цим посиланням: https://explorer.solana.com/


Як надіслати в стейкінг токени Solana у Trust Wallet

Торкніться кнопки [Стейкінг], щоб відкрити відповідне меню. Торкніться меню [Стейкінг], щоб продовжити.

Sol1

Виберіть валідатора

Торкніться стрілки, щоб переглянути список активних валідаторів. Оберіть одного з них, щоб продовжити.

iphone-12-pro--graphiteVALILIST

iphone-12-pro--graphiteChosenVali

Введіть суму токенів SOL

Введіть суму токенів SOL, яку ви хочете надіслати в стейкінг. Завжди залишайте трохи токенів для комісії за стейкінг/зняття зі стейкінгу. Щоб продовжити, торкніться [Далі]. Перегляньте транзакцію, а потім торкніться кнопки [Підтвердити].

Нагадування:

Після того, як токени SOL будуть надіслані в стейкінг, і розпочнеться перша епоха, вони будуть заблоковані для вибраного вами валідатора. Щоб забрати токени SOL зі стейкінгу знадобиться до 3 днів. Переказувати токени, поки вони знаходяться в стейкінгу, ви не зможете.

iphone-12-pro--graphite@2x

iphone-12-pro--graphitestakedone

iphone-12-pro--graphitefinishedpopup

Дочекайтеся підтвердження

Після надсилання транзакції дочекайтеся її обробки у блокчейні Solana й підтвердьте транзакцію. У списку транзакцій ви побачите транзакцію “Стейкінг”. Переглянути статус токенів у стейкінгу можна на екрані статусу стейкінгу.

Винагороди за стейкінг

Валідатори й делегатори, які допомагають захищати мережу за допомогою стейкінгу, іноді можуть стягувати комісію за свої послуги. Це не контролюється Trust Wallet і Trust Wallet не отримує відсотків із цих комісій.

Перш ніж ви оберете валідатора для стейкінгу SOL, ви побачите APY% кожного з них.

Нагадування:

Щоб повернути токени SOL на свій гаманець і мати, відповідно, змогу ними користуватися, вам потрібно буде торкнутися кнопки [Отримати винагороди]. Ви можете переглянути деталі нижче.


Хочете здійснювати стейкінг токенів Solana у Trust Wallet, але у вас ще немає самих токенів або застосунку? [Завантажте застосунок безплатно за цим посиланням]. Там ви зможете і придбати токени Solana, і надіслати їх у стейкінг.

Не пропускайте найсвіжіші оновлення Trust Wallet!
Посилання на наші канали: