Що таке некастодіальне зберігання та чому воно важливе для криптоінвесторів?

Не ваші ключі – не ваші монети!

Коли йдеться про інвестування в криптовалюту, однією з найважливіших речей, про яку вам слід подбати – це спосіб зберігання ваших монет або токенів. Для зберігання своїх криптовалютних активів ви можете обрати або кастодіальний гаманець, або некастодіальний. Тобто ви можете або довірити зберігання своєї криптовалюти третій стороні, або зберігати її самостійно.

Далі ви дізнаєтеся, що таке некастодіальне зберігання та чому воно так важливе для криптоінвесторів.

Що саме таке некастодіальне зберігання?

Якщо йдеться про криптовалюту, то некастодіальне зберігання – це коли ви самі зберігаєте приватні ключі до гаманця зі своїми цифровими активами, а не довіряєте їхнє зберігання третій стороні. Криптоінвестори, які обирають некастодіальний спосіб зберігання своїх монет і токенів, мають повний контроль над своїми коштами.

Коли ви обираєте некастодіальний спосіб зберігання своїх цифрових активів, ви особисто несете відповідальність за безпеку свого криптовалютного гаманця. Це означає, що ви повинні вжити додаткових заходів для захисту ваших приватних ключів і бути обачливими, щоб ці ключі не потрапили до рук інших осіб. Хоча це може вимагати додаткових зусиль, некастодіальне зберігання – це шлях до спокою, оскільки ви знаєте, що до ваших коштів доступ є лише у вас.

На додаток до підвищеної безпеки, некастодіальне зберігання дозволяє мати повний контроль над вашими криптовалютними активами. Коли ви обираєте протилежний шлях і довіряєте свої монети та токени централізованій біржі або кастодіальному гаманцю, ви фактично віддаєте контроль над своїми коштами комусь іншому.

Якщо постачальника біржі чи кастодіального гаманця зламають або він припинить роботу, ви мало що зможете зробити, щоб повернути свої гроші. А от при некастодіальному зберіганні ви можете бути впевнені, що жодна особа не матиме доступу до ваших коштів без вашого дозволу.

Чому некастодіальне зберігання важливе зараз більше, ніж будь-коли

Централізовані криптовалютні біржі стали основною платформою для купівлі та торгівлі криптовалютою. Але, як ми бачимо з останніх подій, онлайн-платформи для торгівлі, піддаються кібератакам, вразливі до операційних помилок і можуть зазнати банкрутства, що може призвести до втрати коштів.

Скандал з банкрутством FTX став тривожним дзвіночком для всієї криптовалютною галузі. Це показало, що не застраховані навіть найбільші та найвідоміші біржі.

Цей інцидент також підкреслює важливість некастодіального зберігання для інвесторів у криптовалюту. Зберігаючи криптовалюту в особистих некастодіальних гаманцях, як-от Trust Wallet, інвестори можуть уникнути ризику втрати коштів через шахрайство чи крадіжку.

Крім того, при самостійному зберіганні користувачі мають повний контроль над своїми цифровими активами та можуть бути впевнені, що в будь-який момент можуть отримати доступ до своїх коштів, коли вони їм знадобляться.

Основи некастодіального зберігання

Коли справа доходить до некастодіального зберігання, є два важливі аспекти. По-перше, вам потрібно зберігати свої криптовалютні активи в некастодіальному гаманці, а по-друге, вам потрібно обов’язково створити надійну резервну копію свого гаманця.

Використання некастодіального гаманця

Некастодіальний гаманець, такий як Trust Wallet, – це гаманець, у якому користувач зберігає свої приватні ключі, а кастодіальний гаманець – це гаманець, у якому приватні ключі зберігаються третьою стороною, наприклад, біржею. Ви можете мати два основних типи некастодіальних гаманців: гарячий гаманець і холодний гаманець.

Гарячі гаманці

Гарячі гаманці (або програмні гаманці) – це криптовалютні гаманці, підключені до інтернету. Більшість гарячих гаманців – це програма або застосунок, які ви завантажуєте та встановлюєте на свій комп’ютер або мобільний пристрій.

Мабуть, найпопулярнішим некастодіальним гарячим гаманцем є Trust Wallet, яким можна користуватися як на мобільному пристрої, так і на комп’ютері.

Ще не маєте Trust Wallet…? Завантажте Trust Wallet на мобільний телефон тут! :calling: На комп’ютер ви можете завантажити Trust Wallet тут!

Ці типи гаманців зручні, оскільки завдяки ним ви можете отримати доступ до своїх коштів будь-де та будь-коли. Крім того, гарячі гаманці зазвичай мають більше функцій, ніж апаратні, наприклад, завдяки їм у вас є можливість зберігати кілька криптовалютних активів, отримувати доступ до децентралізованих програм і торгувати безпосередньо в гаманці децентралізованим способом. Однак вони вважаються менш безпечними, ніж апаратні гаманці, оскільки вони підключені до інтернету.

Холодні гаманці

Холодні гаманці – це офлайн-криптогаманці, які не підключені до інтернету, тому вони зазвичай вважаються більш безпечними.

Однак холодні гаманці менш зручні, оскільки ви не можете так легко отримати доступ до своїх коштів. Крім того, з них доступу до dApp отримати ви не зможете, та зазвичай на таких гаманцях зберігати можна не всі активи, зокрема це стосується NFT.

Найпопулярнішим варіантом холодного зберігання є апаратний гаманець, який зазвичай виглядає як USB-накопичувач. Цей пристрій зберігає ваші приватні ключі і дозволяє підписувати транзакції.

Іншим типом холодного зберігання є паперовий гаманець, тобто це просто аркуш паперу з надрукованими на ньому вашими публічними та приватними ключами. Паперові гаманці безпечні, якщо їх правильно зберігати (наприклад, у вогнетривкому сейфі), але вони дуже незручні у використанні та можуть бути пошкоджені фізично.

Резервні копії гаманця

Коли ви самостійно зберігаєте свої криптовалютні активи, ви несете відповідальність за безпеку та надійність своїх приватних ключів. Це означає, що вам потрібно вжити заходів, щоб не загубити свої ключі та щоб їх не вкрали. Тому ви повинні створити резервну копію свого гаманця.

Створення резервної копії вашого гаманця – це проста процедура, яку можна виконати всього за кілька хвилин. Зазвичай вам потрібно буде лише записати секретну фразу з 12 або 24 слів, яку можна використати, щоб відновити доступ до свого гаманця, якщо ваш телефон, комп’ютер або апаратне забезпечення пошкоджено (або якщо його вкрадуть чи ви його загубите).

Важливо зберігати секретну фразу гаманця в безпечному місці, не на комп’ютері чи в хмарі. Крім того, вам слід розглянути можливість зберігання фізичної резервної копії в кількох місцях, щоб у разі втрати або пошкодження у вас були альтернативи, якими ви можете скористатися для відновлення свого гаманця.

Витратьте якийсь час, створіть резервну копію свого гаманця, та спіть спокійно, знаючи, що ваші активи в безпеці.

Некастодіальне зберігання криптовалюти за допомогою Trust Wallet

Trust Wallet – це провідний криптовалютний некастодіальний гаманець, за допомогою якого ви безпечно можете отимувати доступ до понад 8 мільйонів цифрових валют і токенів на вашому смартфоні та в браузері комп’ютера. Він доступний як для пристроїв iOS, так і для Android.

  • Щоб самостійно зберігати криптовалюту за допомогою Trust Wallet, вам спочатку потрібно завантажити застосунок.
  • Після встановлення застосунку Trust Wallet відкрийте його та виберіть опцію “Створити новий гаманець”.
  • Потім ви побачите на екрані секретну фразу, яку вам потрібно записати та помістити в надійне місце, де вона зберігатиметься.
  • Останній крок – вибрати монету або токен, які ви хочете самостійно зберігати, та надіслати свою криптовалюту з біржі або некастодіального гаманця, на вашу адресу Trust Wallet.
  • Тепер ви можете зберігати, отримувати та надсилати свою криптовалюту, не покладаючись на третю сторону.

Некастодіальне зберігання – це важлива складова всієї стратегії інвестування в криптовалюту. Ми вже бачимо, що централізовані біржі піддаються злому та можуть збанкрутувати, в результаті чого ви можете втратити свої кошти. Тому некастодіальне зберігання – це найефективніше рішення, коли йдеться про зберігання цифрових активів!