Топ-5 стейблкоінів і відмінності між ними

Вступ

Стейблкоіни - це криптовалюта, вартість якої прив’язана до товару або фіатної валюти, щоб забезпечити стабільність цін на цифрову валюту.

Вони були створені для вирішення проблеми волатильності цін, характерної для таких криптовалют, як біткоїн (BTC), що зробило стейблкоіни важливою частиною криптоіндустрії, оскільки вони дозволяють користувачам здійснювати платежі, не турбуючись про волатильність ринку, і дозволяють власникам зберігати вартість у стабільних активах, таких як долар США або золото.

Крім того, стейблкоіни виступають в якості торгового капіталу для трейдерів, які хочуть вивести кошти з нестабільних криптовалют, але продовжують зберігати їх у криптовалюті, таким чином зменшуючи потребу у фінансовому посереднику, такому як банк, для зберігання коштів.

Стейблкоіни також стали базовою валютою популярних торгових пар, таких як USDT/BTC або USDT/ETH, оскільки вони дають змогу будь-кому з усього світу отримати доступ до ліквідності без необхідності користуватися послугами платіжних систем у фіатній валюті.

Як і інші криптовалюти, ви можете зберігати, надсилати, отримувати та обмінювати стейблкоіни за допомогою криптогаманця, наприклад, Trust Wallet. Trust Wallet - це простий у використанні, по-справжньому багатоланцюговий гаманець, який дозволяє своїм 60+ мільйонам користувачів безпечно зберігати та керувати понад 9 мільйонами криптоактивів, включно з NFT, у 70 блокчейнах.

Топ-5 стейблкоінів

Наразі існує чотири типи стейблкоінів: алгоритмічні, забезпечені товарами, забезпечені криптовалютою та забезпечені фіатною валютою. Кожен тип стейблкоінів призначений для фіксації вартості стейблкоіна до ціни стабільного активу, як правило, долара США.

Нижче наведено список п’яти найпопулярніших стейблкоінів, які ми визначили, кожен з яких має свої унікальні характеристики, і всі вони підтримуються Trust Wallet.

  • USDT (Tether)
  • USDC (USD Coin)
  • BUSD (Binance USD)
  • DAI
  • PAX (Paxos Standard)

USDT (Tether)

Що таке Tether USD?

Tether USD (USDT) - стейблкоїн, який лідирує за ринковою капіталізацією в криптосекторі. USDT не тільки популярний, але й широко використовується трейдерами, оскільки його вартість прив’язана до долара США у співвідношенні 1:1. Це означає, що на кожен існуючий USDT припадає еквівалент одного долара США, який зберігається в резерві Tether Limited. Таким чином, USDT не залежить від цінової волатильності, яка характерна для інших криптовалют.

Як працює Tether USD?

Хоча Tether має кілька прив’язаних до фіату стейблкоінів, навіть один прив’язаний до золота (AUXT), USDT є найпопулярнішим серед них з обігом понад 70 мільярдів токенів, згідно з даними CoinMarketCap.

На відміну від криптовалют, таких як BTC, які видобуваються, USDT не видобувається і не є децентралізованою. Натомість це централізований токен, який випускається і вилучається з обігу за допомогою процесу, відомого як “спалювання”, щоб збалансувати пропозицію токенів з попитом користувачів. Купівля та продаж USDT за інші криптовалюти, однак, не впливає на обіг.

Tether не має власного блокчейну. Натомість він пропонує токени на таких блокчейнах, як Algorand, Avalanche, Ethereum, Polygon, Solana і Tron.

Плюси та мінуси USDT

Плюси

  • Стабільність і надійність, оскільки прив’язана до долара США
  • Найвища ринкова капіталізація, а отже, висока ліквідність
  • Широко прийнятий і використовується більшістю криптотрейдерів
  • Підкріплений фіатними резервами

Мінуси

  • USDT не можна майнити
  • Він не децентралізований

Що робить USDT унікальним?

Tether USD унікальний тим, що він не децентралізований і не майниться. Натомість компанія Tether, що стоїть за ним, контролює випуск та обіг USDT. Він також підтримується активами компанії, щоб гарантувати, що він зберігає співвідношення 1:1 до долара США. Крім того, з метою підзвітності та прозорості, Tether щоквартально публікує на своєму веб-сайті фінансову оцінку активів у своїх резервах.

USDC (Монета США)

Що таке монета USD?

USD Coin (USDC) - це токенізований долар США, повністю забезпечений активами в доларах США. Незважаючи на назву, другий за ринковою капіталізацією стейблкоїн не підтримується і не випускається урядом США. Натомість CENTRE, емітент USDC на чолі з Coinbase та Circle, тримає свій резерв монет USD Coin на сегрегованих рахунках у фінансових установах, які регулюються урядом США. Крім того, відокремлені рахунки перевіряються Grant Thornton, незалежною аудиторською, податковою та консультаційною фірмою, яка надає щомісячні атестаційні звіти USDC.

Як працює монета USD Coin?

USDC був розроблений, щоб надати клієнтам - як бізнесу, так і приватним особам - економічно ефективний і швидкий спосіб переказу коштів по всьому світу. Основною метою її створення було зробити криптоіндустрію більш зручною для користувачів. Будучи другим за ринковою капіталізацією стейблкоіном, USDC має в обігу понад 42 мільярди монет.

Але як USDC зберігає прив’язку до долара США у співвідношенні 1:1?

Якщо користувач токенізує долар США, щоб отримати USDC, долар, який підтримує стейблкоїн, буде утримуватися організацією-емітентом, щоб забезпечити 1:1 підтримку USDC доларовими активами. Коли власник хоче отримати долари США, він може спалити свій USDC і отримати долари США натомість. В результаті, USDC має одну з найміцніших прив’язок до долара на ринку стейблкоінів. Торгівля USDC проти інших криптовалют, однак, не впливає на обіг.

USD Coin сумісний з багатьма блокчейнами, такими як Algorand, Ethereum, Solana, Stellar і TRON, серед інших.

Плюси та мінуси USDC

Плюси

  • Повністю забезпечені резервними активами США, які регулюються США
  • Дуже стабільна цінова прив’язка
  • Висока ринкова капіталізація та ліквідність

Мінуси

  • USDC не можна майнити
  • Він не децентралізований

Можливе внесення адреси гаманця в чорний список, і це вже було зроблено

Що робить USDC унікальним?

Крім того, що USDC має окремі резервні рахунки, які зберігаються у провідних фінансових установах США, аудит USDC проводить незалежна аудиторська та консалтингова фірма Grant Thornton. На відміну від Tether, USDC публікує свої фінансові звіти щомісяця. Таким чином, USDC вважається найбільш регульованим, а отже, безпечним стейблкоіном для професійних інвесторів та бізнесу. Крім того, USDC зарекомендував себе як один з найпопулярніших стейблкоінів на ринку децентралізованих фінансів (DeFi).

BUSD (Binance USD)

Що таке Binance USD?

Binance USD (BUSD) - це регульований стейблкоїн, забезпечений фіатом, який прив’язаний до долара США у співвідношенні 1:1. Як і USDT та USDC, кожна одиниця BUSD в обігу означає один долар США в резерві. Власники BUSD можуть обмінювати свої токени Binance USD на фіат і навпаки. Binance USD є третім за ринковою капіталізацією стейблкоіном з обігом понад 12 мільярдів монет, емітентом якого є компанія Paxos.

Як працює Binance USD?

Механізм роботи BUSD дуже схожий на інші стейблкоіни, описані в цьому посібнику. Власники BUSD можуть легко обміняти один BUSD на один долар США з резерву. Коли ви відправляєте BUSD, Paxos спалює токен, і ви отримуєте фіатну валюту у відповідь. Завдяки цьому механізму BUSD може підтримувати співвідношення 1:1 до долара США.

Якщо ціна Binance USD починає падати до рівня менше 1 долара за 1 BUSD, трейдери-арбітражники можуть купувати BUSD у великих кількостях і конвертувати їх у фіатну валюту через платформу Paxos. Природно, що підвищений попит на Binance USD призводить до сплеску цін, в результаті чого ціна повертається до 1 долара, відновлюючи співвідношення цінової прив’язки BSUD:USD 1:1. Цей же механізм працює і для інших централізованих стейблкоінів, таких як USDT і USDC.

Плюси та мінуси BUSD

Плюси

  • Підтримується банками США, застрахованими FDIC
  • Щомісячний фінансовий аудит, який проводить фірма Withum
  • Нульова комісія за маркер при торгівлі BUSD на Binance

Мінуси

  • BUSD не можна майнити
  • Він не децентралізований

Що робить BUSD унікальним?

Binance USD - це не тільки токен ERC-20, він також підтримує стандарти токенів Binance, BEP-2 і BEP-20, що дозволяє використовувати стейблкоїн на зростаючому ринку децентралізованих фінансів BNB Smart Chain.

Крім того, BUSD проходить щомісячний аудит, результати якого публікуються у відкритому доступі. Крім того, трейдери не стягують жодних комісій на Binance або Paxos за купівлю або викуп BUSD.

DAI

Що таке DAI?

DAI - це криптовалюта зі стабільною ціною на основі Ethereum, розроблена та випущена за допомогою протоколу Maker Protocol та керована децентралізованою автономною організацією, відомою як MakerDAO.

Будучи четвертим за ринковою капіталізацією стейблкоіном, DAI наразі має в обігу понад п’ять мільярдів токенів. DAI забезпечений сумішшю інших цифрових валют, які вносяться до сховищ смарт-контрактів кожного разу, коли випускається новий DAI, щоб підтримувати відносну цінову стабільність по відношенню до долара США.

Як працює DAI?

DAI - це забезпечений криптовалютою стейблкоїн, який м’яко прив’язаний до долара США. Користувачі DAI можуть створювати DAI, вносячи цифрові активи на основі Ethereum до сховищ Maker Vaults у протоколі Maker. Ці активи потім використовуються як застава для підтримки співвідношення DAI до долара США 1:1.

Користувачі можуть легко створювати сховища, отримавши доступ до протоколу Maker через Oasis Borrow. Крім того, користувачі можуть використовувати інші інтерфейси, розроблені спільнотою, і блокувати заставу, наприклад, ETH, LINK, MANA і WBTC. Після блокування застави користувачі можуть позичати під свою поруку в DAI, за умови, що вона не перевищує встановлений коефіцієнт застави.

Переваги та недоліки DAI

Плюси

  • Децентралізований
  • Багатозаставний
  • Високоінтегрований цифровий актив на ринку DeFi

Мінуси

  • Має менше торгових пар
  • Його ціна може коливатися, оскільки він забезпечений криптовалютою, а не фіатом
  • Не такий ліквідний, як інші провідні стейблкоіни

Що робить DAI унікальним?

DAI має м’яку прив’язку до долара США. М’яка прив’язка - це режим обмінного курсу, який використовується для збереження вартості валюти по відношенню до фіксованої валюти або резервної валюти.

Крім того, DAI управляється децентралізованою автономною організацією (DAO) за допомогою програмного протоколу. Це означає, що всі випуски та спалювання токенів DAI є публічно керованими та зареєстрованими самодостатніми смарт-контрактами, які працюють на основі Ethereum, тому вся екосистема не настільки схильна до корупції та є дуже прозорою. Крім того, процес створення програмного забезпечення DAI є демократичним, оскільки відбувається шляхом прямого голосування.

PAX (Paxos Standard)

Що таке Paxos Standard?

Paxos Standard - це стейблкоїн, випущений Paxos Trust Company і прив’язаний до долара США. Це монета ERC-20, побудована на блокчейні Ethereum, який регулюється NYFDS. Ціна PAX стабільна завдяки прив’язці до долара США у співвідношенні 1:1.

Як працює Paxos Standard?

Paxos Standard використовується як надійний платіжний інструмент для блокчейну і криптовалют, щоб зменшити волатильність криптовалют і усунути проблеми з транскордонними транзакціями.

Користувачі можуть токенізувати долар США в PAX, відправивши долари США на банківський рахунок Paxos Trust Company. Після цього Paxos карбує рівну кількість PAX, яка потім переводиться на гаманець користувача, а долар США зберігається на банківському рахунку. Зворотний процес використовується при обміні PAX на долари США. Після того, як токени PAX викуплені, вони спалюються і вилучаються з обігу.

Користувачі можуть придбати PAX на веб-сайті. Крім того, Paxos Trust Company не стягує з користувачів ніяких комісій за конвертацію або викуп токенів PAX. Однак сума PAC, яку ви можете конвертувати, обмежена $100.

Плюси і мінуси PAX

Плюси

  • Підкріплені активами в доларах США, що зберігаються на регульованих банківських рахунках в США
  • Регулюється NYFDS

Мінуси

  • Має мінімальну суму конвертації
  • Не такий ліквідний, як інші провідні стейблкоіни
  • Підтримується лише Ethereum та смарт-ланцюжком BNB

Що робить PAX унікальним?

PAX відповідає найвищим стандартам захисту прав споживачів, оскільки регулюється NYFDS. Більше того, його активи захищені від банкрутства, а це означає, що якщо Paxos Trust Company стане неплатоспроможною, активи її клієнтів не можуть бути використані для погашення боргів компанії.

Початок роботи зі стейблкоінами

Сьогодні на крипторинку існує близько 200 стейблкоінів, кожен з яких має свої особливості та сфери використання. П’ять стейблкоінів, перелічених у цьому посібнику, є провідними та найбільш надійними стабільними цифровими валютами з найвищою ринковою капіталізацією та найнижчою ліквідністю. Тому, якщо ви хочете почати користуватися стейблкоінами, одна з цих п’яти, ймовірно, буде хорошим початком.

Щоб безпечно зберігати, відправляти, отримувати та обмінювати стейблкоіни, завантажте Trust Wallet вже сьогодні!

Не пропускайте найсвіжіші оновлення Trust Wallet!
Посилання на наші канали: