Чому відбувається депегування стейблкоінів?

Чому відбувається депегування стейблкоінів?

Стейблкоіни зарекомендували себе як невід’ємна частина глобальної криптоекосистеми, виступаючи в якості платіжної системи та засобу грошових переказів, а також як торговий капітал для активних криптотрейдерів.

Стейблкоїн - це тип криптовалюти, прив’язаний до іншого активу, наприклад, до фіатної валюти, такої як долар США, щоб вирішити проблеми волатильності, з якими стикаються цифрові валюти, забезпечуючи при цьому більш стабільне зберігання вартості.

Як і всі інші види криптовалют, ви можете легко і безпечно купувати, продавати, зберігати і обмінювати стейблкоіни на Trust Wallet. Маючи понад 60 мільйонів користувачів, Trust Wallet є найбезпечнішим і найпростішим у використанні криптовалютним гаманцем для самостійного зберігання, який дозволяє безпечно керувати 9 мільйонами цифрових активів у 70 блокчейнах в одному додатку.

У цьому посібнику ми розглянемо, що таке стейблкоїн, як він працює, як він підтримує свою прив’язку і чому він депінгується.

Що таке стейблкоїн і як він працює?

Стейблкоїн - це тип криптовалюти, створений для забезпечення цінової стабільності цифрової валюти шляхом поєднання переваг відкритої криптовалюти без кордонів з довірою та стабільністю фіатних валют, таких як долар США.

За допомогою стейблкоінів криптотрейдери можуть зберегти вартість своїх криптовалютних активів, розміщуючи їх у “цифрових доларах” або золотих стейблкоінах.

Цінова стабільність дозволяє використовувати стейблкоїн для платежів, розрахунків, як торговий капітал для входу і виходу з “ризикованих” криптоактивів, а у випадку з доларовими стейблкоінами - також як базову валюту для котирування криптовалютних пар.

Для досягнення цінової стабільності стейблкоіни використовують різні механізми, найуспішнішим з яких є повне забезпечення активами, про що свідчать такі криптовалюти, як USDT, USDC та BUSD. Однак існують також стейблкоіни, забезпечені криптовалютою, такі як DAI, які підтримують свою ціну за допомогою кошика криптовалют, тоді як алгоритмічні стейблкоіни використовують алгоритми для автоматичного карбування і спалювання токенів для підтримки своєї ціни.

Сьогодні існує близько 200 стейблкоінів, які використовують різні механізми для досягнення своєї стабільності. Два найпопулярніші стейблкоіни - Tether USD (USDT) та USD Coin (USDC).

USDT

Tether USD є домінуючим стейблкоіном за ринковою капіталізацією, згідно з даними CoinMarketCap, з пропозицією в обігу понад 70 мільярдів. USDT також широко використовується криптотрейдерами, оскільки його вартість прив’язана до долара США у співвідношенні 1:1.

Що це означає? На кожен доступний USDT припадає частка одного долара США або активів, деномінованих у доларах, які Tether Limited - материнська компанія USDT - тримає у своїх резервах.

По суті, ціна Tether USD зберігає незмінну вартість по відношенню до долара США і змінюється з тією ж швидкістю, що й долар США. Таким чином, він не стикається з проблемами волатильності, як це характерно для традиційних цифрових валют, таких як біткойн (BTC) або ефір (ETH).

USDC

USDC - другий за ринковою капіталізацією стейблкоїн, який функціонує так само, як і USDT, при цьому кожен USDC забезпечений доларами та доларовими активами у співвідношенні 1:1.

USD Coin випускається і підтримується консорціумом CENTRE (до складу якого входять Circle і Coinbase), який тримає резерви для USDC на окремих рахунках у регульованих фінансових установах, що регулярно перевіряються незалежними аудиторами. Як наслідок, стейблкоїн вважається дуже надійним, оскільки головна компанія, що стоїть за USDC, Circle, робить сильний акцент на дотриманні норм і правил.

У яких ще валютах існують стейблкоіни?

Не всі стейблкоіни прив’язані до долара США. Натомість деякі стейблкоіни прив’язані до інших валют, таких як євро, або товарів, таких як золото.

Наприклад, Euro Coin (EUROC) - це повністю зарезервований стейблкоїн, забезпечений євро, створений емітентом USDC - Circle. Це означає, що замість співвідношення 1:1 до долара США, він має співвідношення 1:1 до євро, забезпечений євро та активами, деномінованими в євро.

Аналогічно, GYEN - ще один стейблкоїн, який забезпечений японською єною (JPY), тоді як poundtoken, який торгується під тікером GBPT, забезпечений фунтом стерлінгів.

Tether Gold (XAUT) - це приклад забезпеченого золотом стейблкоіна для інвесторів, які хочуть тримати частину свого портфеля в токенізованому золоті. Один XAUT представляє одну тройську унцію золота стандарту London Good Delivery, що дозволяє інвесторам отримувати вигоду від володіння золотом, але без витрат на його зберігання.

Як стейблкоіни підтримують свою прив’язку?

Існує чотири основні способи, за допомогою яких стейблкоіни підтримують свою прив’язку до валютного курсу. Кожен механізм відрізняється і функціонує по-різному.

Алгоритмічні стейблкоіни

Алгоритмічні стейблкоіни - це стейблкоіни, які залежать від смарт-контрактів для підтримки стабільності ціни. Ці типи стейблкоінів не мають резервних активів. Замість цього вони використовують заздалегідь запрограмований алгоритм - зазвичай комп’ютерну програму, створену і оптимізовану для контролю попиту і пропозиції стейблкоінів, щоб утримувати ціну активу на стабільному рівні.

Відомо, що алгоритмічні стейблкоіни мають слабку архітектуру порівняно з іншими типами стейблкоінів, оскільки вони не мають забезпечення і покладаються на фінансову інженерію в спробі прив’язати свою вартість. Як наслідок, вони завжди схильні до ризику депегування. Прикладом алгоритмічного стейблкоіну був невдалий стейблкоін UST.

Забезпечені товарами стейблкоіни

Замість алгоритму, забезпечені товарами стейблкоіни використовують інші типи активів для свого забезпечення. Тип активу, що використовується, зазвичай залежить від проєкту. Наприклад, деякі стейблкоіни можуть бути прив’язані до дорогоцінних металів, таких як золото.

Подібно до фіатних стейблкоінів, стейблкоіни, забезпечені товарами, вводять вартість інших активів у криптовалютний сектор. Однак однією з їхніх найбільших переваг є те, що інвестори можуть отримати доступ до активів, які раніше були важкодоступними. Tether Gold (XAUT), який належить до того ж сімейства, що й Tether USD, є гарним прикладом забезпеченого товарами стейблкоіна.

Криптовалютні стейблкоіни

Криптозабезпечений стейблкоїн - це тип стейблкоіна, прив’язаний до інших цифрових валют. Це означає, що замість того, щоб зберігати свої резерви у фіатній валюті, вони зберігаються в іншій криптовалюті. Однак, оскільки їхня резервна криптовалюта схильна до високої волатильності, криптозабезпечені стейблкоіни зазвичай є надмірно забезпеченими. Наприклад, цифрову валюту вартістю 4 мільйони доларів можна тримати як резерв, щоб запропонувати 2 мільйони доларів за криптозабезпечений стейблкоїн. Таким чином, якщо цифрова валюта втратить певний відсоток своєї вартості, стейблкоїн все одно матиме достатнє забезпечення, щоб відновитися.

Наприклад, DAI - це популярний стейблкоїн, забезпечений криптовалютою, який має м’яку прив’язку до долара США.

Забезпечені фіатом стейблкоіни

Стейблкоіни, забезпечені фіатом, є найпоширенішим типом стейблкоінів. Ці стейблкоіни підтримують свій резерв у співвідношенні 1:1 у вигляді фіатної валюти, такої як долар США або євро, яка підтримує вартість стейблкоіна. Це означає, що якщо ви володієте одним USDT, Tether також тримає один долар (або ліквідний актив, деномінований у доларах) у своєму резерві.

Як правило, резерви в доларах США контролюються і управляються незалежними зберігачами, такими як аудиторські фірми, які проводять регулярні аудити. USDT і USDC є гарними прикладами стейблкоінів, забезпечених фіатними активами.

Чому відбувається депегування стейблкоінів?

Депегування відбувається, коли вартість стейблкоіна значно відхиляється від його запланованої прив’язки.

Як ми вже говорили, стейблкоїн - це криптовалюта, яка прив’язана до іншого зовнішнього активу. Незважаючи на прив’язку, бувають випадки, коли стейблкоїн може відхилятися від запланованої вартості. Нижче наведено чотири основні причини цього.

Маніпулювання ринком

Маніпулювання ринком - одна з причин, чому стейблкоїн може знецінитися. Маніпулювання ринком - це будь-яка діяльність, яка навмисно спотворює або впливає на ціну активу з метою отримання особистої вигоди. Як і інші цифрові валюти, стейблкоіни схильні до маніпуляцій на ринку.

Хорошим прикладом є те, як у 2017 році компанію Tether Limited звинуватили в тому, що вона накручувала ціну біткоїна, постачаючи більше USDT, ніж у неї було в резервах. Звинувачення призвели до того, що правоохоронні органи та регулятори почали розслідувати діяльність Tether Limited, оскільки дослідження викликало сумніви щодо надійності та платоспроможності компанії. У дослідженні навіть йшлося про те, що USDT не був повністю забезпечений доларами США, що вплинуло на прив’язку ціни стейблкоіна до долара США.

Недостатнє забезпечення

Недостатнє забезпечення - ще одна причина, чому стейблкоїн може знецінитися. Стейблкоіни, які значною мірою забезпечені фіатною валютою, такою як долар США, у співвідношенні 1:1, повинні мати достатню ринкову ліквідність, щоб зберігати свою прив’язку. Таким чином гарантується забезпечення. Наприклад, якщо на ринку мало покупців і продавців, вартість стейблкоіна може відірватися від його базового активу.

Це сталося 11 березня 2023 року, коли USD Coin, стейблкоїн із забезпеченням у співвідношенні 1:1 до долара США, впав і торгувався на мінімумі в 0,87 долара. Падіння курсу USDC до долара було спричинене крахом банків Silicon Valley Bank (SVB) та Silvergate Bank (SI), найбільших банків, які обслуговують криптосектор. Circle, материнська компанія USDC, зберігала в SVB свої грошові резерви на суму $3,3 млрд.

Депегація USDC також спричинила хаос для інших стейблкоінів та інших криптовалют, оскільки інвестори поспішили перевести свої гроші, що призвело до високих цін на газ.

Недоліки механізму

Недосконалість механізму роботи стейблкоіна може призвести до його депегування. Як згадувалося раніше в нашому посібнику, різні стейблкоіни використовують різні методи для підтримки своєї прив’язки. Однак бувають випадки, коли ці механізми можуть не враховувати зовнішні ризики і фактори, які можуть вплинути на стабільність і безпеку стейблкоіна.

Хорошим прикладом є обвал TerraUSD (UST) та LUNA у 2022 році після депегування UST від одного долара США. UST був розроблений таким чином, що інвестори могли отримати 1 долар UST за 1 долар LUNA. Після падіння вартості UST інвестори поспішили вийти з ринку, що ще більше прискорило крах UST і LUNA. Крах UST і LUNA знищив понад 60 мільярдів доларів, що призвело до подальшого падіння криптоіндустрії.

Брак довіри

Стейблкоіни можуть відірватися від свого початкового активу, якщо інвестори більше не довіряють тому, що стейблкоін може підтримувати свою ціну. Наприклад, коли USDC почав відриватися від долара США, інвестори запанікували, що призвело до масового розпродажу USDC і різкого падіння ціни стейблкоіна.

Довіра до цінової стабільності стейблкоіна є, мабуть, найбільшим фактором, що визначає міцність цінової прив’язки стейблкоіна. Чим більше інвестори довіряють стабільності, тим міцнішою буде прив’язка до ціни.

Висновок

Стейблкоіни були розроблені, щоб забезпечити стабільність цін на цифрові валюти для різних випадків використання, включаючи платежі, грошові перекази тощо.

Вони досягають цінової стабільності за допомогою різних механізмів, які прив’язують їхню вартість до активу, наприклад, до фіатної валюти. Однак, навіть якщо вони прив’язані до активів, таких як долар США, стейблкоіни все одно можуть відхилятися від своїх базових активів, що призводить до різкого падіння цін, як це сталося з UST у 2022 році та USDC у 2023 році. Незважаючи на те, що стейблкоіни мають вирішальне значення в криптоіндустрії, вони не позбавлені ризиків - тому ми закликаємо вас завжди проводити DYOR (робити власне дослідження).

Тим не менш, стейблкоіни відіграють важливу роль у світовій криптоекосистемі, забезпечуючи цифрову валюту, яку можна використовувати в широкому спектрі випадків, від платежів і грошових переказів до кредитування DeFi і фермерства, а також виступаючи в якості торгового капіталу для криптоінвесторів, які бажають інвестувати в криптовалюти та інші ризиковані цифрові активи. Trust Wallet дозволяє відправляти, отримувати, зберігати та обмінювати стейблкоіни. Почніть працювати вже сьогодні на Get the Trust Wallet App Now | Trust.

Не пропускайте найсвіжіші оновлення Trust Wallet!
Посилання на наші канали:

2 Likes